Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că introducerea agenţiilor de turism şi touroperatorilor în categoria firmelor suspectate de evazionism este o eroare, care poate duce la falimentul multor firme de profil
şi la „omorârea turismului românesc“.
Peste 800 de agenţii de profil, membre ANAT, sunt gata să „blocheze” site-ul Ministerului Finanţelor, în cazul în care nu obţin eliminarea din lege a prevederii, susţine Corina Martin, preşedintele ANAT.
Ea consideră că o agenţie de turism mică sau mijlocie, cu venituri de circa 8% din vânzări şi cu o marjă de profit de 0,5 - 1%, va fi afectată puternic de introducerea unui impozit minim, mai ales că 2009 a fost un an de criză, în care turismul autoh-ton a scăzut cu 18%, iar 2010 este un an greu, în care cei mai mulţi agenţi economici încearcă să se redreseze.
„Nu există activităţi ilicite în cazul agenţiilor de turism. Explicaţia este simplă - touroperatorii şi agenţiile de turism sunt intermediari între client (turist) şi furnizorul de servicii (hoteluri, transportatori etc). Avem obligaţii ferme de plată faţă de furnizorii de servicii. Prin specificul activităţii agenţiilor de turism, fiecare client pleacă întotdeauna din agenţie cu contract, factură, chitanţă şi voucher, acestea constituind elementele în baza cărora turistul nu ar putea beneficia, altfel, de cazare, transport aerian şi servicii de alimentaţie publică”, a declarat ieri Corina Martin.
Patronatul a cerut sprijinul Elenei Udrea, ministrul Turismului, pentru a determina Ministerul Finanţelor să elimine această prevedere.